Reset Password

Your search results

Tivat

January 26, 2017 by Smeštaj Apartmani

Crna Gora Smeštaj, želi Vam dobrodošlicu u naš grad!!!

Tivat – Napravili smo mali vodič pun informacija o Tivtu. Olakšali smo Vašu pretragu i pružili sve potrebne informacije o Tivtu.

O poreklu imena Tivat postoje tri različita mišljenja. Prema prvom, naziv Tivat izveden je od imena ilirske kraljice Teute koja je jedno vreme imala svoju prestonicu u Risnu, a možda i letnikovce u blizini današnjeg Tivta.

Po drugom mišljenju naziv bi mogao biti izveden od imena hrišćanskih svetaca kao što su sanctus Theodorus, Theodosius, Theodotus, Theodulus ili srednjovekovnog (XII v.) Theudo, Teodo.

Treće mišljenje izneto je vrlo kratko i bez većih obrazloženja. Po tom mišljenju naziv potiče od keltske reči “touto” što znači grad.

U istoriji Boke Kotorske jasno se izdvajaju sledeće epohe: ilirska, rimsko-vizantijaska, srpska, mletačko-turska i austrijska. Obale tivatskog zaliva prošle su kroz sve ove epohe o čemu svedoče kako mnogi arheološki nalazi tako i postojeći spomenici stare arhitekture kao i pisani istorijski izvori.

Za ilirski period koji se završava 168-7. godine p.n.e. propašću ilirske države imamo mali broj arheoloških nalaza. Rimski period je znatno bogatiji. U starijoj literaturi navođeno je mišljenje da se u predelu Bobovišta (današnje Kalardovo) nalazio neki stari grad. Pomišljalo se da se na tom mestu nalazio i stari Akruvijum (Acruvium). Takva mišljenja postoje i danas, ali se ne vezuju uvek za Bobovište nego i za druge lokalitete u bližoj ili daljoj okolini Tivta.

Period srpske vladavine počinje u Kotoru krajem 1185. godine. Od tada pa sve do 1370. godine Kotor i njegov distrikt nalaze se u okvirima srpske srednjovekovne države Nemanjića. U 18. veku na Prevlaci kod Tivta, Sv. Sava, kad je pristupio osnivanju srpske crkve, postavio je stolicu zetskog episkopa i tu na ostacima benediktinskog manastira sagrađen je manastir posvećen Sv. arhanđelu Mihailu.

Godine 1420. Mletačka Republika je zauzela kotorski distrikt, kao i Luštičko poluostrvo zajedno sa Prevlakom.

Period od dolaska Mletaka pa do kraja 18.veka karakterišu česti sukobi između njih i Turaka.

Crna Gora Smeštaj – Atrakcije u Tivtu

Vrmac

Raj koji Vam pruža predivne staze za pešačenje kroz lepote netaknute prirode, u kome Vaši koraci ostavljajući tragove lagano šume i stvaraju muziku kojoj ne možete odoleti. Raj koji ponosno na svom dlanu čuva dva gradića, Tivat i Kotor i otvara predivan pogled na njihovu dušu, a to su tivatski i kotorski zaliv. Osim očuvane prirode i brojnih biljnih vrsta Vrmac ukrašava i lepota seoske arhitekture koja čuva tajnu nekadašnjih stanovnika Vrmca.

Letnjikovac Buća

Nalazi se u centru Tivta. Ovaj kompleks predstavlja skladnu renesansnu celinu sa ponekim detaljom kasne gotike. Sastoji se iz pet objekata: kuće za stanovanje, ekonomske kuće, crkvice – kapele posvećenu Sv. Mihovilu, zatim tremom – ulaznim kapitom sa višenamenskom primenom.

Danas revitalizovani spomenik ima ovovremenu namenu: stambena zgrada pretvorena je u galerijski prostor, a vrt u letnu pozornicu. U njemu se organizuju izložbe, književne večeri, koncerti i dr., a sve u sklopu Centra za kulturu Tivat koji još u svom sastavu raspolaže sa bioskopskom salom tj. salom za izvođenje pozorišnih predstava.

Školski brod Jadran

Školski brod „Jadran“ građen je u nemačkom brodogradilištu „H.C.Stulken Sohn“ u Hamburgu od 04. septembra 1930. godine. do 27. juna 1933. godine. Uplovio je u Tivat 16.jula 1933.godine, gde mu je i danas matična luka.

Ovaj brod je do sada prevalio preko 400.000 morskih milja, obišao gotovo sve luke u Evropi, od Crnog do Baltičkog mora. Najzanimljivije i najduže putovanje bilo je na ruti Dubrovnik-Njujork-Boston-Dubrovnik u vremenu od 20. aprila 1938. godine do 21. juna 1938. godine.

Ostrvo Cveća – Prevlaka

Na poluostrvu Prevlaka nalaze se ostaci manastira Sv. Arhandjela Mihaila koji je obiležio jednu od najznačajnijih etapa u životu ovog područja – period od 9. – 14. vijeka. Na ovom mestu se prvobitno verovatno nalazio benediktinski manastir, a od polovine 18. veka Sveti Sava je na Prevlaci postavio stolicu zetskog episkopa.
Još postoje ostaci manastira. U blizini crkve na istočnoj strani je u 19. veka sagrađena crkva Svete Trojice koju je sagradila kontesa Ekatarina Vlasteleinović. Ovo je jedna od najznačajnijih prirodnih i kulturno – istorijskih celina.