Reset Password

Your search results

Budva

January 26, 2017 by Smeštaj Apartmani

Crna Gora Smeštaj, želi Vam dobrodošlicu u naš grad!!!

Budva – Napravili smo mali vodič pun informacija za Budvu. Olakšali smo Vašu pretragu i pružili sve potrebne informacije o Budvi.

Crna Gora Smeštaj – Atrakcije u Budvi

Stari grad Budva

Jedno od najstarijih naselja na Jadranu, prema istorijskim izvorima poznato pre više od dvije i po hiljade godina, kao ”grad Ilirije”, nezaobilazno je mesto prilikom posete Rivijeri. Po legendi Budvu je osnovao Kadmo, sin feničanskog kralja Agenora i kraljice Telefose. Bio je osvajač i vladar Beotije, pokrajine u Grčkoj, i kada je iz njenog grada Tebe proteran zajedno sa svojom ženom Harmonijom, našao je utočište kod ilirskog plemena Enheleja. Po legendi Kadmo je došao sa volovskom zapregom i otud naziv Budva (bous na grčkom znači vo). Stariji nazivi za Budvu bili su Butua, Buthos, Butoba i Civitas Antique (Stari grad).

Posebnu vrednost imaju sakralni objekti – najstarija crkva Santa Maria in Punta, zatim sv. Ivana, sv. Trojice i sv. Save Osvećenog. Pored crkve sv. Ivana su ostaci ranohrišćanske bazilike, a na Citadeli ostaci crkve sv. Marije. Između crkva je i scena za predstave Grada teatra.

U Starom gradu mogu se videti i rimski piloni, zidovi najstarije kapije Budve. Od ustanova kulture najznačajnije su Muzej grada Budve sa arheološkom i etnografskom postavkom, Moderna galerija i spomen dom “Stefan Mitrov Ljubiša”.

Miločer

Oko hotela “Miločer”, sagrađenog pre 80 godina kao etovalište jugoslovenske dinastije Karađorđević, decenijama se formirao vrt od egzotičnog drveća i cveća, zeleno-cvetna oaza u srcu ekskluzivne svetostefansko-miločerske turističke zone. Libanski kedar, eukaliptus, tropska mimoza, japanska mušmula, kaktus, agava, pitospora… uz lokalno mediteransko rastinje i cveće, decenijama su za turiste i izletnike iz udaljenijih mesta nešto što se mora videti. Ispred parka su predivne plaže – Miločerska (Kraljeva) i Kraljičina.

Mogren plaža

Plaža Mogren, nadomak Starog grada, zbog finog peska, čistog mora i skrovitosti, jedna je od prestižnijih plaža na južnom Jadranu. Čine je dve plaže povezane tunelom, a do plaže vodi betonska staza od hotela ”Avala” duga 350 metara. Plaža je dobila ime po španskom moreplovcu Mogriniju koji se tu spasio posle brodoloma i sagradio crkvicu posvećenom svom zaštitiniku sv. Antunu. Plaža je zbog svojih prirodnih lepota i spoja mora, peska, stenja i mediteranskog zelenila, atraktivna i van sezone kupanja, za šetače, ribolovce i avanturiste. U vrijeme južnog vetra i jakih talasa staza nije bezbedna, pa je treba izbegavati.

Sveti Stefan ostrvo

‘Sveti Stefan’, jedno od najekskluzivnijih letovališta na Mediteranu, nastao je adaptacijom kamenih kuća na ostrvu, sagrađenim pre više od pet vekova za sklanjanje stanovništva iz okolnih sela za slučaj napada od gusara i Turaka. Po predanju Paštrovići su 1442. godine od plena sa turskih galija utvrdili ostrvo i sagradili dvanaest kuća, po jednu za svako paštrovsko pleme. Bio je trgovački, saobraćajni centar Paštrovića i skoro 300 godina sedište Bankade – paštrovskog plemenskog suda. Naselje je dobilo ime po crkvi na vrhu ostrva, posvećenoj svetom arhiđakonu Stefanu. Na ostrvu još postoje crkve sv. Preobraženja i sv. Aleksandra Nevskog.

Manastir Podmaine

Od manastirskog kompleksa Podmaine sačuvana je crkva posvećena Svetoj Petki koja je aktivna. Jednostavne je arhitekture sa zvonikom ‘’na preslicu’’ sa tri okna. Svojevremeno je ukrašavala ikonostasna pregrada koja je rađena sredinom 18. a završena sredinom 19. veka.

U blizini je, prema pisanim izvorima, postojala manastrirska crkva sv. Marka. Manastir Podmaine je bio saborno mesto plemena Maina. Na Markovdan, 8. maja, po završetku litije po mainskim selima pred manastirom su se održavale narodne svečanosti.

Gradske zidine

Stari grad Budva je jedinstvena arhitektonska i urbanistička celina okružena srednjovjekovnim zidinama, koje su postojale i u 9. veku jer je jedan zid benediktanskog manastira sagrađenog 840. godine (današnja crkva Santa Maria in punta) bio istovremeno i zaštitini zid prema moru. Po najstraijem poznatom crtežu stare Budve iz 16. veka  grad je bio okružen sa šest kula od kojih su dve bile visoke, a jedna okrugla. U velikom zemljotresu 1667. godine gradske zidine i kule su srušene, a nove zidine podignute su na temeljima starih.

Antička nekropola Budva

Prilikom kopanja temelja za izgradnju hotela ”Avala” 1936-1938. godine otkriveno je nekoliko grobova iz helenističkog i rimskog perioda u kojima je pronađen dragoceni materijal – posebno zlatni i srebrni nakit, razne posude, staklo, keramika, oružje. Istraživanja su nastavljena dvadeset godina kasnije, a naročito posle zemljotresa 1979. godine.

Nekropola ima dva dela, stariji koji pripada helenističkom periodu od 4. do 1. veka pre nove ere, i noviji koji pripada rimskom periodu, 1. i  2. veku nove ere. Ukupno je otkriveno 450 grobova i pretpostavlja se da je nekropola bila u upotrebi više od jednog milenijuma.

Osim u Muzeju grada Budve, pronađeni predmeti iz budvanske nekropole, naročito oni pronađeni u periodu 1936-1938. godine danas su u mnogim drugim muzejima  (Cetinje, Beograd, Zagreb, Split) ali i u privatnim kolekcijama.

Manastir Vojnići

Manastir se nalazi se iznad manastira Praskvica, kod sela Kuljače. Potiče s kraja X veka od kada i crkva posvećena Svetom Nikolaju Miraklijskom. Druga crkva posvećena Svetom Dimitriju Solunskom sagrađena je početkom XIII veka. Manastir je skoro u potpunosti srušen u zemljotresu 1667. godine, dugo je bio zapušten i zaboravljen, a obnova je počela tek 2004. godine. Manastir Vojnići danas je ženski manastir.