Reset Password

Your search results

Bar

January 23, 2017 by Smeštaj Apartmani

Crna Gora Smeštaj, želi Vam dobrodošlicu u naš grad!!!

Bar – Napravili smo mali vodič pun informacija za Baru. Olakšali smo Vašu pretragu i pružili sve potrebne informacije o Baru.

Crna Gora Smeštaj – O Baru

Poput mnoštva crnogorskih gradova, Bar je tokom svog istorijata pripadao različitim civilizacijskim i kulturološkim svetovima. Međutim, za razliku od drugih, Bar danas nije prepoznatljiv samo po jednom od svetova čiji je deo bio. Na nasleđu jedne epohe, nastajalo je i izgrađivalo se novo, a u tom novom nasleđu uvek su se jasno prepoznavale nasleđa pređašnjeg.

Grad maslina, pomorska kapija Crne Gore, vekovno ognjište zajedničkog života, bez obzira na veru i naciju, Bar. Ovaj grad predstavlja spoj modernog, tradicije, multikulture, multietnike i lepote. Značajan je kao grad koji čuva bogatu kulturno-istorijsku tradiciju. Neki od najznačajnijih civilizacijskih dometa na prostoru Crne Gore, nastali su u Baru: ovde su sačuvani ostaci najstarijih pisanih spomenika, ovde je nastalo najznačajnije književno-istorijsko delo crnogorskog srednjeg veka, a grad je bio sedište i najstarije verske institucije Crne Gore (Barske nadbiskupije). Pored toga u Baru se nalazi jedno od najstarijih maslinovih stabala na svetu, Stara maslina na Mirovici, stara preko 2000 godina.

Bogata kulturno-istorijska tradicija sjedinjena je na prostoru Bara sa jedinstvenim poklonima prirode, povoljnom klimom i izuzetnim geografskim položajem.

Prijatna mediteranska klima privlači veliki broj turista svake godine, sa prosekom od 270 sunčanih dana na godišnjem nivou, Bar je jedan od najsunčanijih gradova Mediterana. Krasi ga 44 km morske obale, od kojih više od 9 km čine plaže, 67 km obale Skadarskog jezera i planinski masiv koji razdvaja ove dve velike vodene površine, čine Bar idealnim odredištem kako za turiste koji žele da se odmore na prelepim plažama i uživaju u netaknutoj prirodi, tako i za one koji hoće da obiđu brojne kulturne i verske spomenike ili da svoj odmor aktivno provedu baveći se brojnim sportskim aktivnostima.

Začeci turizma na području barske opštine datiraju još iz 18. veka, kada su čari sela Gorn-ja Brca i današnjeg Sutomora otkrile, ni manje ni više, nego mletačke kontese.

Blaga mediteranska klima, lekovita morska voda i peščane plaže, zatim izuzetna arhitektonsko-ambijentalna celina ovog grada, kao i palate sagrađene od kamena i ukrašene detaljima od kovanog gvožđa, nakon mondenskog sveta sredinom 18. veka, pružile su odmor prvim organizovanim grupama turista 1890. godine iz sadašnje Česke i Slovačke.

Početkom 20. veka, tačnije 1909. godine izgrađen je prvi turistički objekat u Baru, hotel “Ma­rina”, koji je služio za potrebe italijanske mornarice. Ovaj hotel imao je 60-ak različitih prostorija i bio je u funkciji do 1947. godine.

Tridesetih godina izgrađeni su hoteli “Dekleva” i “Jugoslavija”. Dok je hotel “Jugoslavija” imao samo dve sobe, hotel “Dekleva” je imao 20 soba sa pogledom na more, salu, restoran, veliku baštu i terasu. To je zapravo bio hotel – sanatorijum, čiji su gosti većinom bili iz Srbije.

Početkom 50-ih godina, smeštajni kapaciteti bili su hotel “Rumija” (pređašnja “Dekleva”), hotel “Sozina” (nekadašnja škola), kao i nekoliko kampova u Sutomoru i Žukotrlici koji su naročito privlačili mlađu populaciju.

Izgradnjom pruge Bar – Titograd 1957. godine počinje razvoj vikend turizma, odnosno, gradnja vikend kuća. U tom periodu gradi se i prvi društveno-turistički objekat, odmaraliste Sindikata Crne Gore, na čijem mestu je kasnije napravljen hotel “Juzno more”. U narednim decenijama, dolazi do ekspanzije broja hotela (“Agava” 1966, “13 jul” 1966, “Korali” 1969, “Nikšić” 1970, “Inex” 1971.).

Barska rivijera danas raspolaže sa oko 4.000 smeštajnih jedinica u hotelima, oko 2.000 ležaja u turističkim naseljima, oko 1.000 ležaja u odmaralištima i preko 25000 ležaja u privatnom smeštaju.

Crna Gora Smeštaj – Atrakcije u Baru

Stari Bar je najveća urbana skupina ruševina u Crnoj Gori. Nosilac je burne i interesantne istorije iz srednjevekovnih civilizacija. Stari Grad Bar udaljen je oko 4 km od današnjeg Bara. Smešten je na velikoj steni, sa tri strane zaštićen liticama, dok je duž zapadne strane obezbeđen bedemima. U gradu se nalaze ostaci 240 zgrada u ruševinama, sa uskim krivudavim ulicama i nepravilnim trgovima. Objekti su zidani od tesanog kamena, na jedan ili više spratova.
Nekoliko objekata kao što su: amam, barutana, Sat-kula nastali su u tursko doba, kao i kanal kojim je Stari Bar snabdevan pitkom vodom.
U gradu se nalazi i nekoliko ostataka sakralnih objekata iz srednjeg veka: crkva Sv. Teodore (kasnije crkva Sv. Đorđa), crkva Sv. Nikole (kasnije crkva Sv. Marka), crkva Sv. Venerande i crkva Sv. Katarine.
Položaj Starog Bara pruža priliku posetiocima da sa zidina starih bedema dožive panoramu zelenog barskog polja, novog dela grada, luke, otvorenog mora i masiva planine Rumije. Posebnu atrakciju Starog Bara predstavlja trg gdje prodavci obučeni u tradicionalne nošnje ovog kraja nude kupcima domaće proizvode kao što su: agrumi, masline, barsko maslinovo ulje, sir i razne domaće rukotvorine.

Stara maslina i maslinjaci

Stara maslina na Mirovici predstavlja spomenik prirode koji je zakonom zaštićen 1963. godine. Stara je preko 2.000 godina i smatra se najstarijim stablom u Evropi. Obim stabla je 10m. Legenda govori da su se oko masline održavali skupovi zavađenih porodica i na tom mestu je dolazilo do pomirenja.

Maslinjaci, Područje Bara poznato je po maslinovim stablima čiji je broj preko 100.000 maslina, većina njih je stara preko 1.000 godina.
Zanimljivo je kazivanje o barskim maslinjacima – nijedan mladić nije mogao da se oženi ako predhodno ne zasadi određeni broj maslinovih mladica.
U Starom Baru je još 1927. godine postojala “uljara braće Marić” gdje se dnevno prerađivalo i do 20 tona maslina i proizvodilo poznato barsko ulje, koje se izvozilo za Ameriku, Francusku i Nemačku.

Akvadukt

Akvadukt se nalazi sa severne strane Starog Bara, izgrađen je u vreme Turaka i služio je da se u grad dovede voda sa izvorišta udaljenog oko 3 km. Struktura se sastoji od 17 većih lukova različitih raspona, koji se oslanjaju na isto toliki broj masivnih stubova. Na gornjoj površini akvadukta formiran je kanal u koji su postavljene medjusobno povezane keramičke cevi. Gradjen je od lomljenog i grubo tesanog kamena. Sličan mostu, predstavlja impozantan spomenik, jedini te vrste u Crnoj Gori. Akvadukt je obnovljen posle zemljotresa 1979. godine pa se i danas može staviti u funkciju.

Crkva Svete Tekle

Crkva Svete Tekle nalazi se zapadno od Sutomora, na kilometar od mora, izgradjena je u XIV vijeku. U njoj postoje dva oltara, u oltarskoj apsidi pravoslavni, a uz južni zid se nalazi katolički oltar. U crkvi su istovremeno vršili bogosluženje i pravoslavni i katolički sveštenici. Ispred crkve nalazi se groblje pripadnika obe veroispovijesti.

Selo Gornja Brca

Specifična i impozantna arhitektonsko ambijentala lokacija sa divnim kamenim kulama sa voltovima, u kojima se susreću kamen, drvo i gvožde, udaljena je nekoliko stotina metara od sutomorske plaže. Ovo mesto je bilo toliko privlačno da su u njemu još u 18. veku dolazile da letuju mletačke kontese. Danas su prelepe palate u Gornjoj Brci napuštene i zaboravljene.

Skadarsko jezero

Skadarsko jezero, najveće na Balkanskom poluostrvu, nalazi se na jugoistoku Crne Gore u kotlini koju od mora odvaja planina Rumija. Dužina jezera iznosi 50 km, a širina 14 km. Površina mu nije uvek ista. U proljeće i jesen kada nivo vode poraste površina je oko 500 km2, dok je leti pri niskom vodostaju površina oko 350 km2. Jezero je granično sa Albanijom. Obala je razuđena sa brojnim zalivima i živopisnim ribarskim naseljima. Na jezeru se nalazi veliki broj ostrva popularno nazvanih gorice. Nedaleko od Virpazara prema Krajini nalazi se veliki broj uvala sa peščanim plažama od kojih je najpoznatija plaža Murići duga 560 m.
Jezero predstavlja poseban eko-sistem sa velikim procentom močvarnih zona. Leti jezero izgleda kao ogromna zelena livada sa mnoštvom rascvetalih lokvanja i drugom barskom vegetacijom. U jezeru živi preko 40 vrsta riba (šaran, ukljeva, jegulja…) i poznato je po raznovrsnosti ptica koje žive oko jezera (270 vrsta). Neke od njih su ugrožene vrste (pelikan, orao, čaplja, gnjurac, šljuka). Predstavlja poznato lovište. Iznad jezera se nalazi vidikovac sa kojeg se pruža jedinstven pogled na panoramu jezera sa peskovitim plažama, kestenovim šumama i razbacanim ostrvima.
Brodićima se organizuju izleti – krstarenja Skadarskim jezerom. Bogata flora i fauna, kulturno-istorijski spomenici, živopisna naselja, kao i prilika da se probaju domaći specijaliteti: šaran, ukljeva, loza, čuveno crmničko vino “vranac” predstavljaju poseban doživljaj. Jedinstvenost jezera je i “Kasoronja”, biljka sa jestivim plodom, koje ima samo na Skadarskom jezeru.